Do Varů přijedou herci Ewan McGregor a Alicia Vikander. Festival zahájí drama Královnin gambit

13. červen 2023 16:00

Nadcházející 57. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech zná své první zahraniční hosty. Cenu prezidenta osobně převezmou skotský herec a režisér Ewan McGregor a švédská herečka Alicia Vikander. Ta ve Varech uvede svůj nový snímek Královnin gambit (Firebrand), který měl minulý měsíc světovou premiéru na festivalu v Cannes.

Alicia Vikander má Oscara za vedlejší roli v dramatu Dánská dívka. Objevila se ale také v kritiky oceňovaném sci-fi thrilleru Ex Machina, špionážní komedii Krycí jméno U.N.C.L.E. nebo remaku akčního snímku Tomb Raider.

Jude Law a Alicia Vikander jako Jindřich VIII. a jeho šestá žena Kateřina Parrová v zahajovacím snímku 57. ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech

V kostýmním dramatu Královnin gambit, který letošní karlovarskou přehlídku zahájí, si zahrála Kateřinu Parrovou, šestou manželku anglického krále Jindřicha VIII. Toho v adaptaci románu Elizabeth Fremantleové ztvárnil britský herec Jude Law. 

Ewana McGregora budou čtenáři znát nejspíš jako rytíře Jedi Obi-Wana Kenobiho ze sci-fi série Star Wars. K roli, kterou si poprvé zahrál v roce 1999 ve filmu Hvězdné války: Epizoda I – Skrytá hrozba, se vrátil loni ve stejnojmenném seriálu streamovací platformy Disney+.

Ewan McGregor v titulní roli minisérie Obi-Wan Kenobi

Na svém kontě má skotský herec ale také například role ve snímcích Trainspotting, Velká ryba, muzikálu Moulin Rouge! nebo válečném dramatu Černý jestřáb sestřelen a Zlatý globus za výkon v minisérii Fargo. Jako režisér McGregor debutoval v roce 2016 adaptací románu Philipa Rotha Americký idyla.

Ve Varech spolu se svou dcerou Clarou McGregor představí dramatickou road movie Druhá šance (You Sing Loud, I Sing Louder), ve které si společně zahráli a Clara je také autorkou námětu.

Znělka s Deppem

Karlovarský festival se koná od 30. června do 8. července. Organizátoři už dříve oznámili, že zahájením bude provázet skupina Morcheeba a vystoupení australského herce Russella Crowea s kapelou.

Během slavnostního zakončení převezme Cenu prezidenta herečka Daniela Kolářová. Tváří nové festivalové znělky bude americký herec Johnny Depp. V hlavní soutěži se představí dva nové české filmy, v hlavním programu jich bude mít premiéru dalších pět.

Spustit audio

Související