Zpočátku po mně házeli kameny, vzpomíná egyptská cyklistka. Oceňovat úspěchy žen se Egypt teprve učí

Před osmi lety přivezla vůbec první Egypťanka domů olympijskou medaili. Hidája Malaková ji získala v Rio de Janeiru v taekwondu. Od té doby vyhrály olympijské a mistrovské medaile další egyptské sportovkyně. Vynikají i v poměrně neženských disciplínách: vzpírání, zápasech, bojových uměních nebo squashi. Egyptská společnost se mění a ženských vzorů – českých i egyptských – si všímá také putovní výstava Českých center nazvaná Hrdinky.

Na plátně kulturního sálu jednoho káhirského sportovního klubu právě běží „polodokument“ režisérky Majji Zájidové. Pojednává o trenérovi vzpírání, který na malém provizorním hřišti na rohu rušných ulic v Alexandrii trénuje dívky z chudých poměrů a dělá z nich olympijské medailistky. Větší zájem Egypťanů o ženský sport je ale poměrně nový.

Tereza Svášková z Českého centra v Káhiře

„Sportem číslo jedna je pro Egypťany fotbal, o tom žádná. Všichni sledují Muhammada Saláha, protože má v zahraničí obrovské úspěchy. A popravdě, donedávna nebyli Egypťané na ženské sporty zvyklí,“ říká Sorajja Muhammadová, úspěšná egyptská košíkářka z klubu Ahlí

„V poslední době ale Egypťané hlavně díky sociálním sítím mění své smýšlení a zjišťují, že mají sportovkyně, které sklízejí snad i větší mezinárodní úspěchy než fotbalisté.“

Olympijská průkopnice

Sorajja si prohlíží výstavní panely s českými i egyptskými hrdinkami, které tu instalovalo České centrum v Káhiře. A tak se jí ptám, kdo je právě pro ni egyptským ženským vzorem.

„Pro mě je hrdinkou určitě Hadaja Malaková, první Egypťanka, která získala olympijskou medaili. Stala se inspirací pro řadu dalších. Když medaili dostala, nemohli tomu tady lidé uvěřit. A dneska bych řekla, že naše sportovkyně mají víc úspěchů než sportovci, tedy kromě fotbalu,“ hodnotí basketbalistka.

Ve sportu výstava staví vedle sebe Ester Ledeckou a její egyptský protějšek, taekwoondistku Hedaja Malakovou

Holka v legínách? Jedině sportovkyně

V Egyptě je hodně netradiční ženskou disciplínou rozhodně silniční cyklistika. Sedmadvacetiletá Ibtisám Zájidová ale prolomila i tohle „tabu“.

„Cyklistika je tradičně hájemstvím mužů, je to dost nebezpečná disciplína. A v egyptské kultuře je žena na kole špatně přijímaná,“ vysvětluje. „Když jsem začínala, tak jsem si toho prožila. Na kole na ulici po mě lidé házeli kameny, nadávali mi. Těsné oblečení, které používáme, považují za neslušné.“

Čtěte také

Teď je prý ale všechno jinak a ženy-sportovkyně mají podporu i z nejvyšších kruhů. Ibtisám se na kole účastnila posledních dvou letních olympiád.

„Dokonce i v zapadlých vesnicích se sportování v poslední době hodně rozšířilo. A když se tam objeví holka v legínách, tak lidé už vědí, že je to sportovkyně a že to není nic neslušného,“ dodává závodnice.

Neohrožené a inspirativní

Výstava představuje hrdinky, ať už české, nebo v tomto případě i egyptské. Jaké mají Egypťanky nebo Egypťané hrdinky?

„Mají stejné hrdinky, jako máme v Čechách, v různých oblastech. Ze sportu je tady Ester Ledecká a její egyptský protějšek je Hedaja Malaková, taekwoondistka,“ říká Tereza Svášková z Českého centra v Káhiře, která mě provádí výstavními panely s portréty známých Češek a Egypťanek.

Hrdinky žijí v každé zemi. Ne každá společnost je však vnímá stejně

„Fanoušci Egypta budou znát Umm Kulsúm. Tu jsme vybrali jako vynikající zpěvačku a umělkyni, a její český protějšek je Soňa Červená,“ pokračuje.

Skoro sto let pak dělí další dvojici, tentokrát automobilových závodnic. Zatímco Eliška Junková trhala rekordy ve 20. letech 20. století, Egypťanka Jára Šalabíová brázdí duny při pouštních rallye v těchto dnech.

Výstava Hrdinky putuje po řadě egyptských měst, příští zastávkou bude Hurgháda.

Spustit audio

Související