AI systém předpovídá pravděpodobnost šíření dezinformací

14. leden 2021

Vědci z University of Sheffield vyvinuli systém umělé inteligence, který pomáhá identifikovat uživatele Twitteru s větší pravděpodobností sdílení nespolehlivých informací.

Zdroj: Poynter (29. prosince 2020)

Vědci z University of Sheffield, Yida Mu a Dr. Nikos Aletra uvádějí, že vyvinuli systém umělé inteligence (AI), který pomáhá identifikovat uživatele Twitteru, u nichž je větší pravděpodobnost sdílení nespolehlivých zpravodajských zdrojů.

Ve své studii publikované v časopise PeerJ Computer Science našli vědci silnou korelaci mezi specifickými jazykovými vzory a sklonem sdílet nepravdivé informace.

Uživatelé, kteří sdíleli pochybné informace, měli ve svých tweetech tendenci používat slova „média“, „vláda“, „pravda“, „Izrael“, „liberál“, „muslim“ a „islám“. Uživatelé, kteří sdíleli spolehlivější zdroje informací, měli tendenci používat osobnější slova jako „já“, „cítit“, „nadšen“, „nálada“, „máma“ a „dobře“.

Témata související s politikou, jako je politická ideologie, vláda a spravedlnost, korelují s uživateli, kteří šíří nespolehlivé zdroje. „Pozorujeme také vysokou korelaci těchto uživatelů s tématy souvisejícími s neslušnými osobními charakterizacemi. To potvrzuje výsledky nedávné studie, která ukázala, že politická necivilizovanost na Twitteru souvisí s politickou polarizací,“ napsali autoři studie.

Vědci založili svá zjištění na analýze více než 1 milion tweetů od přibližně 6 200 uživatelů Twitteru. Tato data jim pomohla vyvinout nové metody zpracování přirozeného jazyka.

Vědci tvrdí, že pokud jde o předpovědi, zda uživatel v budoucnu přepošle nespolehlivé zdroje, má systém přesnost 79,7%. Tým doufal, že tento nástroj poskytne užitečnou novou metodu, která pomůže bojovat proti záplavě hoaxů a nepřesných informací.

„Automatická identifikace uživatelů sociálních sítí, u nichž je pravděpodobné, že někdy v budoucnu budou šířit příspěvky z prostředí nespolehlivých zpravodajských zdrojů, je nanejvýš důležitá pro včasné odhalení a prevenci šíření dezinformací v síti a musí být v budoucnu ještě hlouběji prozkoumána,“ napsali autoři.

Spustit audio