Aplikace nabídne trojí pohled na jednu událost

7. březen 2016

Perspecs je aplikace, která uživatelům nabízí tři různé pohledy na jednu a tu samou událost.

Žurnalistika bývá zrádná, a to zejména v případech, kdy každé médium prezentuje trochu jiný pohled na jednu a tu samou událost. Čtenáři jsou často zmatení a nevědí čemu věřit, protože nejsou schopni si utvořit vlastní názor na věci, které se kolem nich dějí.

Proto se vývojáři z britského vydavatelství Trinity Mirror rozhodli najít nový způsob, který by čtenáři nabízel nové vyvážené zpravodajství a především platformu, která jim umožní získat trošku širší povědomí o tom, co se vlastně stalo. Vyvinuli proto aplikaci Perspecs, která uživatelům snadno zprostředkuje tři pohledy z různého úhlu na identickou událost.

Aplikace je dostupná jak na Android, tak na iOS zařízeních a dává dohromady zprávy různých mediálních zdrojů z celého světa – patří mezi ně i Daily Mirror, Daily Mail, britská BBC, Russia Today, CNN a mezinárodní vydání amerických New York Times. Nabízí uživatelům vždycky tři strany pohledu na jednu a tu samou událost a umožňuje mu přepínat mezi různými zprávami. Většinou zahrnuje neutrální pohled a poté názory médií, která inklinují spíše k levicovému nebo pravicovému politickému spektru.

Hlavním důvodem, proč se společnost Trinity pro tento krok rozhodla, je jednak, aby byl čtenář schopen poskládat si v hlavě obrázek o jednotlivých událostech a také proto, aby měl všechny informace na jednom místě a neztrácel čas jejich hledáním v moři zpravodajských webů.

Aplikace je aktuálně dostupná v beta verzi a dokonce vyhrála cenu překvapení roku, kterou BBC vyhlásila u příležitosti BBC’s #NewsHackDay v roce 2015.

autor: Eva Hudzieczková
Spustit audio