BBC Radio 1: legendární stanice pro mladé

31. říjen 2014

Představujeme tři zahraniční stanice pro mladé, které letos přivítáme na PRESSpektivách. Naše první kroky povedou do kolébky rozhlasového vysílání - do Velké Británie.

Snad nejznámější stanicí pro mladé je BBC Radio 1. Ta se zaměřuje hlavně na moderní a současnou populární hudbu: alternativní, rap, hip hop, rock, house, dance, drum and bass, dubstep a další. Nezbytnou součástí jsou však i různé pořady s tématikou, která oslovuje mladé publikum. Cílovou skupinou Radia 1 jsou posluchači ve věku od 15 do 29 let.

Radio 1 vzniklo roku 1967 jako alternativa pirátských rádií, které byly v té době postaveny mimo zákon. Spolu se stanicí BBC Radio 2 navázalo Radio 1 na někdejší stanici BBC Light Programme, která od roku 1945 vysílala populární hudbu a zábavné pořady.

Logo

V 70. letech si Radio 1 získalo značnou posluchačskou základnu a stala se nejposlouchanější stanicí na světě s 10 miliony posluchačů. Její popularitu ještě podporovaly letní roadshows.

Jako jediné britské rádio vysílá BBC Radio 1 oficiální britskou hitparádu singlů.

V současné době je BBC Radio 1 velkým průkopníkem digitálního vysílání prostřednictvím sesterské stanice BBC Radio 1 Xtra. Přizpůsobuje se zvyklostem svého publika, a proto je hodně aktivní na internetu, její YouTube kanál odebírá přes 1 milion lidí, stanice streamuje a je aktivní na sociálních sítích, čímž podporuje interakci s publikem.

Vlajkovou lodí Radia 1 je ranní pořad Radio 1 Breakfast Show, která dodnes trhá rekordy v poslechovosti.

Radio 1 také podporuje charitativní akce s veřejnými sbírkami a různé soutěže, například BBC Radio 1’s Teen Awards, která vyznamenává výjimečné teenagery od 14 do 17 let.

Stanice se často účastní známého festivalu Edinburgh Festival Fringe.

autor: lf
Spustit audio