Co je Signal a proč si ho všichni stahují právě teď?

27. leden 2021

Aplikace pro šifrované zasílání zpráv je v současné době nejstahovanější aplikací App Store.

Zdroj: vox.com (15. ledna 2021)

Signal, kdysi specializovaná služba zasílání zpráv pro ty, kteří dbají na své soukromí, je v současné době nejstahovanější aplikací ve Spojených státech. Z pomyslného trůnu již sesadila populární sociální média a herní aplikace. Nově nalezená popularita je důsledkem kombinace důvodů, včetně měnících se politik WhatsApp, násilí v Kapitolu, které vedlo mnoho technologických společností k deplatformizaci Trumpa, nebo virálního tweet od nejbohatšího muže světa.

7. ledna zakladatel Tesly Elon Musk tweetoval „Use Signal“ a omylem poslal hodnocení nesprávné společnosti, malé společnosti zabývající se zdravotnickou technologií, Signal Advance. Cena akcií následně stoupla nad nejdivočejší očekávání firmy. Musk skutečnosti měl na mysli zašifrované zprávy, které tweet ve finále také vyzdvihl.

Signal se po Muskově tweetu poprvé stal nejstahovanější aplikací v App Store a Google Play, což je pozice, kterou si drží už týden. Náhlý růst způsobil 15. ledna rozsáhlé výpadky, kdy se společnost snažila přidat další kapacitu serveru pro rekordní počet nových uživatelů.

„Celý týden se snažíme vyhovět rostoucí kapacitě,“ uvedl mluvčí Signalu Jun Harada v e-mailu pro Recode. Páteční nárůst uživatelů přesto přišel „z ničeho nic“. Harada uvedl, že společnost doufá v obnovení služby v „blízké budoucnosti“.

Muskův tweet přišel den poté, co tweetnul mem, který obviňuje Facebook z jeho role v násilném útoku na Kapitol, kdy se příznivci Trumpa, hnáni konspiračními teoriemi o odcizených volbách, snažili zabránit Kongresu v potvrzení volebního vítězství Joea Bidena. Meme ilustruje „dominový efekt“ od počátků Facebooku jako „webu pro hodnocení žen na akademické půdě“ až po Kapitol, který je „pod kontrolou muže ve vikingském klobouku“.

O několik dní dříve, 4. ledna, společnost WhatsApp ve vlastnictví Facebooku vydala nové zásady ochrany osobních údajů, což by podle mnoha interpretací znamenalo, že uživatelé budou muset sdílet osobní údaje s reklamní sítí Facebooku, aby mohli platformu používat. Facebook objasnil, že zprávy WhatsApp zůstanou šifrované a osobní informace, jako jsou kontakty, nebudou sdíleny s Facebookem. Přesto se mnoho uživatelů - částečně podnícených Muskovým tweetem – začalo hrnout do dalších šifrovaných aplikací pro zasílání zpráv, jako je Telegram (nyní č. 2 v App Store) a Signal (nyní č. 1).

Jakkoli je ale Musk vlivný, netweetuje ve vakuu. Růst popularity společnosti Signal také nastal, když řada technologických společností, včetně Facebooku a Twitteru, začala deplatformovat Trumpa a jeho následovníky a snažila se zabránit tomu, aby jejich technologie byly používány ve službách dalšího násilí. Parler, alternativa pravicových sociálních médií, byl také vypuzen z internetu; Google a Apple ho zakázali ve svých App Store a Amazon Web Services přestal hostovat aplikaci na svých serverech.

Signal, který obvykle chválí zastánci ochrany soukromí a levicoví aktivisté, je na špičce stahování App Store spolu s dalšími alternativami sociálních médií zaměřených na soukromí, jako je MeWe. Není jasné, nakolik je posun k těmto aplikacím podporován lidmi z okrajové pravice, kteří potřebují nová komunikační místa.

Již dříve se počet nových uživatelů Signalu prudce zvýšil po sociálních nebo politických nepokojích. Stahování Signalu vzrostlo po zvolení Donalda Trumpa, který zrušil řadu opatření na ochranu soukromí. Stahování také vzrostlo během protestů Black Lives Matter proti policejnímu násilí loni na jaře, protože aktivisté se je snažili organizovat a zároveň zůstat v bezpečí před stíháním.

„Vzhledem k povaze sociálních aplikací a způsobu, jakým primární funkcionalita zahrnuje komunikaci s ostatními, se jejich růst může často pohybovat poměrně rychle, na základě aktuálních událostí,“ řekl agentuře Recode Amir Ghodrati, ředitel tržních poznatků v App Annie.

Poskytovatel mobilních dat a analytiky uvedl, že poptávka po aplikacích pro zasílání zpráv zaměřených na soukromí v posledních několika letech vzrostla, protože soukromí na internetu se stává běžnějším problémem a lidé tráví více času - v první polovině roku 2020 v průměru o 67 procent více času - v aplikacích pro zasílání zpráv než v aplikacích pro sociální média.

Čím se Signal liší?

Signal je end-to-end šifrovaná komunikační aplikace, dostupná pro mobilní zařízení a počítače. To znamená, že uživatelé mohou posílat textové zprávy, telefonovat nebo využívat videohovory, aniž by cizí lidé - nebo samotná platforma - viděli obsah těchto zpráv. Zachycené zprávy by vypadaly jako řetězec zkomoleného textu a symbolů.

Například policie by nebyla schopna získat přístup ke zprávám na Signalu, ať už se v těchto komunikacích nacházel politický aktivismus nebo tzv. „revenge porn“. Demonstranti upřednostňovali platformu jako způsob komunikace a organizace, kde je policie nemůže špehovat. Demostruje to příklad z roku 2016, kdy porota vydala předvolání k datům Signal a získala minimální informace: kdy se uživatel zaregistroval ke službě a kdy ji naposledy použil. Nešifrované aplikace by přitom donucovacím orgánům umožnily viditelnost samotných zpráv.

Signal, založený v roce 2014 záhadným softwarovým inženýrem a anarchistickým myslitelem Moxie Marlinspikem, vyvinula nezisková organizace, což znamená, že je nepravděpodobné, že by ho získala velká technologická společnost. A na rozdíl od velkých technologických společností služba neprodává reklamy ani uživatelská data. Je podporována dary, včetně půjčky ve výši 50 milionů dolarů od jejího spoluzakladatele Briana Actona, který také vytvořil WhatsApp. WhatsApp je šifrován pomocí protokolu Signal a byl získán společností Facebook v roce 2014. Kritici zdůrazňují, že vlastnictví WhatsAppu Facebookem jej dělá nebezpečnějším než je Signal.

Software společnosti Signal má otevřený zdroj, takže si jej ostatní mohou stáhnout nebo zkopírovat. Posláním zakladatelů je, aby se šifrování typu end-to-end stalo běžnou záležitostí, dokonce až do bodu, kdy Signal nebude nutný.

„Pokud bychom posunuli limity tak daleko, jak to půjde, a věci, které vyvíjíme, se staly co nejvíce všudypřítomnými, mohli bychom se všichni soustředit na jiné věci,“ řekl Marlinspike pro New Yorker v profilovém rozhovoru v říjnu.

Navzdory tomu, že Signal má i své stinné stránky, včetně skutečnosti, že upozorní uživatele pokaždé, když se nový kontakt ke službě připojí nebo že můžete bezpečně komunikovat, pouze pokud aplikaci mají ostatní, obecně lze říci, že zajišťuje dostatečně dobrou úroveň soukromí pro běžné lidi. To znamená, že je snadno použitelný a obecně bezpečný. Signal je více zaměřen na přímou komunikaci než na širokou komunikaci sociálních médií, i když nedávno zvýšil svůj limit skupinových hovorů z pěti na osm uživatelů a jeho skupinové chaty mají nyní limit 1000 uživatelů. Společnost také zavádí nové funkce, jako jsou tapety a animované samolepky. Letos v létě vydala nástroj, který by automaticky rozmazával tváře, takže by lidé mohli, řekněme, sdílet videa z protestů, aniž by identifikovali protestující. Je možné, že poslední nárůst Signalu podpořili demonstranti - tentokrát ti napravo. Jelikož společnosti sociálních médií po násilných nepokojích v Kapitolu zaujímají aktivnější postoj k tomu, co je na jejich platformách povoleno, dává smysl, aby se ti, kteří hledají nové platformy, obrátili tam, kde je jejich komunikace utajena.

Spustit audio