"Čtyřikrát a dost!" pro PRESSpektivy platit určitě nebude

14. duben 2014

Uteklo to až příliš rychle. Týdny příprav vyvrcholily a dva dny, které byly vyhrazené pro akce projektu PRESSpektivy – Budoucnost žurnalistiky, jsou už za námi.

Dva hosté, osm studentů a dva školitelé, taková by mohla být rychlá bilance Kreativní dílny. Ale výčet musí být samozřejmě delší, protože se toho dělo opravdu hodně.

Nejprve jsme se vydali do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky. Proč právě tam? Přesně tam totiž Český rozhlas spolupořádal seminář „Přítomnost a budoucnost médií veřejné služby“. Protože budoucnost je vlastně druhé jméno PRESSpektiv, vydali se tam studenti i školitelé. Ale záminku měli ještě jednu. Oba hosté PRESSpektiv totiž na semináři prezentovali. Mike Mullane, mediální stratég EBU a James Hardy, vedoucí komunikace zpravodajství BBC mluvili o tom, co média čeká, o jejich roli „nejen“ v digitální době, ale také o hodnotách a povinnostech veřejnoprávních vysílatelů.

Poslanecká sněmovna byla rovněž místem, kde účastníci Kreativní dílny mohli položit Miku Mullanovi své zvídavé otázky. Kvůli svému pracovnímu vytížení totiž ještě ten den odlétal zpět do Ženevy. James Hardy z BBC ale zůstat mohl, a věnoval se nejen studentům opravdu s velkým nasazením.

Mike Mullane odpovídá studentům

Mladí lidé znali své rozdělení i do skupin i své úkoly pro Večer PRESSpektiv od okamžiku, kdy jsme jim oznámili, že jsme je vybrali. Vzhledem k tomu, že museli vymyslet nový pořad nebo rubriku pro konkrétní stanici Českého rozhlasu, měli tento svůj koncept rozpracovat a představit. Jak to udělat tak, aby prezentace nezabraly celý večer? Zvolili jsme formu mash-upů, tedy omezený čas na to, co chce prezentující říct. Všichni se museli vejít pod dvě minuty. Prezentace byly různorodé a všichni se bavili.

PRESSpektivy si dávají záležet na tom, aby úkoly nedostávali jen studenti, ale také školitelé. Mash-up – ovali proto také James Hardy, Ľubomír Smatana a Veronika Ruppert. Té jediné se nepovedlo stanovený limit dodržet. Ale vzhledem k tomu, že si připravila kolekci velmi zajímavých fotek, všichni ji s lehkým srdcem to několikaminutové přetažení odpustili. Porota za nejlepší prezentaci vybrala tu, kterou připravila Kristina Roháčková. Získala proto 2 VIP lístky na výstavu „Tim Burton a jeho svět“. Zalíbila se také vystoupení Jana Doležala, Denisy Morgensteinové a Vladana Vaňka, kteří i s doprovodem, získali vstup na koncert Audioport, 16. dubna v Bio Oko.

Veronika Ruppert a její mash-up

Oficiální program i volná zábava během Večeru PRESSpektiv nás volně dovedly k vrcholu celého projektu – Kreativní dílně. Té byl vyhrazen celý čtvrtek 10. dubna. Hlavním hostem byl James Hardy, který nejprve povídal o svých zkušenostech, které získal v profesi novináře. Obě studentské skupiny – Radiožurnál se školitelem Ľubomírem Smatanou (ve složení: Denisa Morgensteinová, Jan Studnička, Josef Čermák a Kristina Roháčková) a tým pro Radio Wave v čele s Veronikou Ruppert (Jan Doležal, Ondřej Čížek, Vendula Štěpánková a Vladan Vaněk) dostali nejprve instrukce, jak má příspěvek pro danou stanici vypadat. Hned poté se mohli vrhnout do přemýšlení, jak své dílo vystaví.

Následovali další, tentokrát už přesně mířené, otázky pro Jamese Hardyho a se získaným materiálem hurá k počítačům. Kolik práce se skrývá za několikaminutovým příspěvkem? Je nutné přijít na to, proč by mělo sdělení vůbec posluchače zajímat, naplánovat linku příspěvku, vybrat ty nejvýstižnější pasáže rozhovoru, vymyslet ohlášení, promo k příspěvku, ale také přeložit a nadabovat části, které respondent namluvil v cizím jazyce a vše spojit přirozeně znějícím textem. A pak to celé namluvit a smíchat, jak se říká v rozhlasové hantýrce. Na jeden den to je práce až dost, pokud jste nikdy nic takového nedělali. Studenti měli naštěstí k ruce zkušené reportéry a jejich úsilí se jim vyplatilo.

James Hardy a jeho rozhovor se studenty
autor: adh
Spustit audio