Dronová žurnalistika – hudba blízké budoucnosti

27. červen 2016

Drony pronikají do různých sfér a disciplín - žurnalistiku nevyjímaje.

Nové technologie pronikají do různých sfér, žurnalistiku, jakožto jednu z nejrychleji měnících se disciplín, nevyjímaje. A tak je celkem logické, že svou cestičku si sem vyšlapaly i drony. Novinka to nicméně na poli novinařiny tak úplně není. Již před pěti lety byla totiž na University of Nebraska-Lincoln pod vedením profesora Matta Waita založena jakási laboratoř, jejímž cílem je zkoumání toho, jak by se tyto malé pilotovatelné stroje daly využívat v běžné novinářské praxi. V rámci svého bádání se zaměřují i na etické a právní otázky.

Novináři se aktuálně potýkají čím dál ve větší míře se dvěma problémy: rostoucí zájem o online videa, a to za stále nižší náklady; a také omezený a problematický přístup k určitým událostem, který komplikuje zpravodajství – například informování o živelních katastrofách nebo událostech okolo protestů hnutí Occupy Wall Street. Drony byly vyvinuty, podobně jako internet, původně pro armádní účely, nicméně čím dál tím více tato technologie proniká i do života běžných občanů. Zároveň se tyto malé pilotovatelné stroje stávají lehčími, levnějšími a také lépe vybavenějšími (řeč je například o HD a 3D video kameře). Když se k tomu přidají i další zařízení využívající moderních technologií, stávají se z dronů výhodná zařízení, která posunou žurnalistiku zase o kus dál.

Schvalovací proces, na jehož závěru bude povolení využití dronové technologie v novinářské praxi, započal v únoru roku 2015. Aktuálně jde do své finální fáze a tak bude již za dva měsíce v USA (minimálně podle právního řádu a za dodržení několika pravidel) možné používat tuhle technologii i v žurnalistice.

Již za 60 dní bude v USA možné (minimálně po právní stránce) legální používat drony pro novinářské účely - více čtěte tady.
Chcete-li se dozvědět něco o Drone Journalism Lab, čtěte tady.

autor: Eva Hudzieczková
Spustit audio