EBU: silná média veřejné služby přispívají ke zdravé demokracii

19. srpen 2016

Finančně dobře zajištěná a silná veřejnoprávní média značí podle EBU zdravou demokracii.

Finančně dobře zajištěná a silná veřejnoprávní média značí zdravou demokracii – alespoň podle nedávné studie Evropské vysílací unie. Kromě toho se také zjistilo, že země se silnými veřejnoprávními médii vyznačují:

- vysokým stupněm svobody tisku
- menší tendencí k pravicovému extremismu
- vyšší návštěvností u voleb než je u zemí se slabšími médii veřejné služby
- lepší kontrolou korupce

„Tyto korelace jsou zajímavé zejména vzhledem k současné veřejné debatě o nízké účasti ve volbách, korupci a vzestupu krajní pravice po celé Evropě," říká Roberto Suárez Candel, vedoucí EBU Media Intelligence Service, který průzkum vedl.

„Silná a dobře financovaná veřejnoprávní média nejsou jen o poskytování zpráv, dokumentů či zábavy, ale je to také příspěvek demokracii. I když samozřejmě nemůžeme říci, že veřejnoprávní rozhlas nebo televize mohou přímo za větší demokracii a menší korupci, ale jsme schopni ukázat, že tyto faktory jsou jednoznačně propojeny.“

Studie využívá data z celé Evropy. EBU pak čerpala z celé řady mezinárodně uznávaných a používaných sociálních, politických a rozvojových indikátorů a statisticky analyzovala korelace mezi pořadím zemí v těchto žebříčcích a stavu jejich veřejnoprávních médií. Cílem bylo zjistit, zda jsou mezi těmito ukazateli (politické indikátory versus stav veřejnoprávních médií) nějaké statistické korelace.

„Lidé udržují silný vztah s rozhlasem a televizí, které jsou stále primárním zdrojem jejich informací a zábavy. Také není divu, že v zemích, které vykazují velkou ůděryhodnost vůči těmto dvěma médiím, mají veřejnoprávní média větší podíl na trhu – produkují kvalitní obsah a nabízí společnosti hodnotné informace.“

Původní anglickou verzi článku, kterou uveřejnil web ebu.ch, najdete tady.

autor: Eva Hudzieczková
Spustit audio