Inspirace od BBC: nestranné zpravodajství

9. duben 2015

Žurnalistika v BBC musí být vždy nestranná: tím se BBC liší od ostatních zpravodajských zdrojů a zároveň tím plná závazek publiku. Redaktoři BBC vysvětlují, jak je důležité nahlížet na jedno téma ze všech možných úhlů.

Nestrannost není totéž, co objektivita, rovnováha nebo neutralita, ačkoliv obsahuje všechny tři prvky. Není to ale ani vysloveně spravedlnost - i když spravedliví být musíte, abyste docílili nestrannosti. Velmi hrubě řečeno, nestrannost znamená nezaujímat stanovisko. Nestranností poskytnete celou šíři různých pohledů.

Novinář je povinnen aktivně vyhledávat a zvažovat relevantní argumenty k jakémukoliv tématu a předkládat je bez předsudků či zaujetí.

To nevylučuje kontroverzní témata ani úsudky, které jsou spravedlivé a založené na důkazu.

Příslušná nestrannost

Ediční pravidla BBC stanovují principy a postupy, které jsou v souladu se závazkem BBC k příslušné nestrannosti. "Příslušná" znamená, že neexistuje žádný test nestrannosti. Nestrannost je taková, jak se přísluší: může mít různé významy v závislosti na náplni a vlastnostech výstupů, na očekávání a porozumění od publika.

Nestrannost je o umožnění diskuse v národním měřítku. Ujištění, že postupem času anebo v průběhu takové diskuse lidé uslyší všechny důležité názory a budou mít k dispozici celé spektrum informací, které potřebují k vytvoření vlastního stanoviska založeného na informovanosti.

Noviny (ilustrační foto)

Publikum se obrací na BBC, aby jim pomohla zorientovat se v událostech prostřednictvím nezaujaté analýzy a poskytla jim celou šíři podstatných faktů, názorů a hledisek.

Někdy jsou součástí této šíře ti, jejich myšlenky jsou "nemyslitelné", nebo ti, kteří říkají to, co byste hodnotili jako "nevyslovitelné." Tyto hlasy se často ozývají v digitálním prostoru. Nestrannost totiž znamená, že musíte nechat zaznít všechny hlasy.

"I ve světě showbusinessu jsou občas dvě nebo tři strany jedné události."

Být nestranným svědkem událostí neznamená být opatrný ohledně toho, co říkáte. Povinná nestrannost nevyžaduje absolutní neutralitu u každého tématu anebo odpojení se od zásadních demokratických hodnot.

Kvalitní terénní žurnalistika může někdy znamenat to, že jste svědky událostí, které jiní chtějí skrýt anebo ignorovat: příkladem třeba mohou být zprávy o Kurdech severního Iráku v roce 1991, jejichž autorem byl již zesnulý Charles Wheeler. Tento zahraniční zpravodaj BBC byl skutečně zasažen tím, co viděl, ale přitom jeho reportáže podávaly pečlivě přesné a faktuálně správné zprávy.

Na konci téhož desetiletí zprávy Fergala Keaneho z Rwandy odrážely jeho osobní svědectví kruté genocidy.

Oba zpravodajové vytvořili své úsudky až po pečlivém a nestranném zhodnocení událostí, s nimiž se museli potýkat.

Nezávislé úsudky

Nezávislost zahrnuje prostor zformovat svůj názor. Své publikum můžete informovat o tom, jaké místo v současné diskusi má ten a ten názor, anebo jim povědět o tom, který názor je menšinový.

Nejdůležitější je, že svůj vlastní názor si vytvoříte nestranně - poté, co zajistíte, že dané věci a rozdílným názorům na ni skutečně rozumíte do hloubky. Úsudek musí být založen na skutečných faktech a vaše zpráva by tak měla obsahovat doklady těchto faktů.

Vždy byste měli být připraveni svůj úsudek obhájit a vysvětlit, čím je nestranný.

Rozmanité myšlení

Někdy může nestrannost znamenat výzvu pro předpojatost buď vás samých anebo vašeho týmu či přispívatelů. Je třeba reflektovat na šíři a rozmanitost různých názorů - a zajištit, aby všechny oblasti diskuse měly váhu a prostor.

Být nestranný neznamená pouze najít nejvýrazněji kontrastující názory a v rozhovoru je postavit proti sobě. Vyžaduje otestování silných a slabých stránek jakéhokoliv argumentu.

Nová média. Ilustrační foto

Rovněž je potřeba použít správný tón, zejména v dlouhých rozhovorech. Jedna otázka může zaznít jako nestranné dotazování, nebo jako předpojatý předsudek - to vše zásadním způsobem ovlivňuje tón hlasu.

Postupem času se musí vytvořit nestranný přístup ke složitým tématům - to znamená, že redakční názory musejí být konzistentní. Musíte se neustále dívat na to, co jste dělali předtím a co chystáte dělat v budoucnu.

Kterákoliv část výstupů - zejména zprávy ve zpravodajském bloku - by měla být spravedlivá. V případě breaking news anebo čerstvé události, která se teprve zpracovává, může dosažení nestranného postoje nějakou dobu trvat.

Některé události, například válka nebo volební kampaně, probíhají dlouhodobě celé týdny nebo i měsíce. Je tedy zodpovědností redaktora, který má na starost konkrétní část výstupů, aby po celou dobu zajišťoval, že publikum bude mít možnost uslyšet všechny významné a podstatné hlasy.

Zpracováno z BBC Academy: http://www.bbc.co.uk/academy/journalism/values/article/art20130702112133788?ns_mchannel=social&ns_campaign=bbc_college&ns_source=twitter&ns_linkname=corporate

Spustit audio