K Facebooku by se mělo přistupovat jako k mediální společnosti, míní německý ministr spravedlnosti

7. prosinec 2016

Heiko Maas věří, že by to vedlo k větší trestní zodpovědnosti v případě nenávistných projevů, které se na této sociální síti objevují.

Od března běží přitom v Německu projekt, v rámci kterého je monitorováno, kolik rasistických komentářů je schopen technologický gigant vymazat během 24 hodin poté, co ho někdo z uživatelů nahlásí. Ministr spravedlnosti se již vyjádřil, že pokud s výsledky nebude spokojen, což podle aktuální situace není, rozhodne se v tomto směru podniknout legislativní kroky.

Maas také dodal, že EU by se měla rozhodnout, zda k platformám jakými je například právě Facebook bude přistupovat stejně jako k jiným médiím, například rozhlasy či televize, které jsou za svůj publikovaný obsah taktéž odpovědné: „Podle mého názoru by s takovýmito platformami mělo být zacházeno úplně stejně jako s jinými médii a to i přesto, že s konceptem televize či rozhlasu úplně nekorespondují,“ prohlásil a Maas. Podle aktuálně platných pokynů EU nejsou Facebook ani další sociální média odpovědné za jakýkoliv závadný obsah kriminálního či nenávistného charakteru, který se objeví na jejich platformě.

Text je přeložen a editován, původní verzi uveřejněnou na serveru reuters.com najdete zde.

autor: Eva Hudzieczková
Spustit audio