Kam se poděly všechny podcasty pro děti?

6. duben 2016

Pokud prý děti nemají k poslechu vizuální doprovod, málokdy u něčeho vydrží. Není to tak docela pravda.

Nedávno proběhla diskuze na téma podcasty, kde jeden z panelistů prohlásil: „Pocit viny u rodiče, který v touze uklidnit dítě, posadí svou ratolest před televizi je jedna z nejsilnějších emočních sil v jeho existenci.“ Poté dodal, že podcast, který by dokázal udržet pozornost dětí mezi 3 až 10 lety a zároveň jim přinášel hodnotný obsah, který je vzdělává, se rovná téměř zázraku.

Je to přitom nedávno, co začala hvězda tohoto média stoupat, a to především díky podcastovému hitu Serial, autorky Sarah Koenig, který si stáhlo více než pět milionů uživatelů a stal se tak nejúspěšnějším počinem v této kategorii.

A přestože dospělí si přijdou na své a podcasty hltají, jejich děti si vybírat nemohou, ačkoliv něco takového je až do oči bijící: audio může být řešením pro děti, které se již televizí „předávkovaly“ a nebaví je, mohou jim nabídnout spoustu zajímavých informací a vzdělávat je a především můžou skvěle zapadat do jejich denního režimu – třeba na dlouhých cestách autem s rodiči nebo těsně předtím, než jdou spát.

„Jedním z argumentů, který jsme slyšeli je ten, že děti u podcastu nevydrží, pokud nebudou mít taky vizuální obsah,“ říká Molly Bloom, jedna z producentek dětského podcastu Brains On! Na tenhle poměrně často zmiňovaný argument však odpovídá: „Děti přece poslouchají příběhy pořád.“

Podcast Brains On! je vlastně takovým jednorožcem ve světě podcastů. Motto pořadu zní: „We’re serious about being curious“ (volně přeloženo jako „jsme vážně zvědaví“) a každá epizoda se snaží pomocí několika rozhovorů odpovědět na různé otázky– Proč nejsou všechny sněhové vločky stejné? Poč se při lechtání smějeme? Na ně pak odpovídají dospělí experti z různých oblastí – krotitelé hadů, astronauti nebo experti na jídlo.

Právě absence obrázků je však zdrojem kreativního potenciálu, protože posluchači jsou nuceni používat svou představivost, což má v případě dětí obrovskou sílu – díky tomu mohou své přemýšlení rozvíjet víc než při sledování pohádek v televizi. A i proto je tento pořad od počátku roku 2015 hitem v kategorii Kids & Family na iTunes.

Podcasty pro nejmladší generaci posluchačů podporují i vědci, kteří tvrdí, že učení se takovýmto způsobem jde dětem mnohem snáz – zejména těm, které trpí dyslexií, poruchou zraku nebo jim nejdou cizí jazyky.

A pak že děti u podcastu neposedí.

Chcete si přečíst původní verzi, která obsahuje další zajímavé informace? Klikněte tady.

autor: Eva Hudzieczková
Spustit audio