The Knight Foundation a Columbia University zakládají centrum pro svobodu tisku a projevu

20. květen 2016

Obě instituce chtějí založením centra pomoci naplňovat úlohu prvního dodatku americké ústavy v digitální éře.

The Knight Foundation a Columbia University se rozhodly spojit síly a založit nové centrum, které by mělo pomoci naplňovat první dodatek americké ústavy v době digitální éry. Obě instituce se budou na vytváření podílet i finančně. (První dodatek se týká svobody vyznání, tisku, projevu, práva se pokojně shromažďovat a práva podávat státním orgánům žádosti o nápravu křivd, pozn. ed.).

Nové centrum by se tak mělo věnovat výzkumu, vzdělávání a vedením sporů ve prospěch prvního dodatku ústavy. Toto centrum bude také disponovat finančními fondy, do kterých budou tito dva partneři přispívat, ze kterých budou hrazeny práce na soudních sporech, které svým způsobem redefinují principy svobodného projevu, zejména pak v digitálním prostředí.

Zatím není jasné, kdy přesně centrum vznikne, nicméně jeho základy by se měly začít formovat příští rok a to ve spolupráci s právnickou fakultou a fakultou žurnalistiky na Columbia University.

V tiskové zprávě vydané u příležitosti ohlášení vzniku centra dále stojí: „Institut vzniká v době, kdy rostou obavy ohledně využívání digitálních technologií při soudních stáních, svobody projevu na vysokoškolských kampusech a zákonech, které mají svobodu projevu chránit.“

„Založení institutu je pro první dodatek ústavy zásadní okamžik. Doufáme, že se nám podaří vytvořit centrum, které bude primárním, stálým a vlivným advokátem svobodného projevu,“ dodává Jennifer Preston, viceprezidentka pro obor žurnalistiky v The Knight Foundation.

autor: Eva Hudzieczková
Spustit audio