Norsko vypne FM vysílání v roce 2017

18. leden 2016

Norsko začne během dvou let vypínat FM vysílání. Nejprve vypne FM signál na severu země a bude postupovat po jednotlivých regionech.

Ministryně kultury oznámila, že vypnutí na národní úrovni bude znamenat úplný přechod na digitální rádio. Norsko tak dělá historický krok do nové rádiové éry, neboť je první zemí na světě, která se rozhodla vypnout analogové vysílání a hlavní rádiové stanice budou vysílat pouze přes digitální síť. Díky DAB a digitálnímu rádiu se posluchači dočkají vícero rádiových kanálů a především větší rozmanitostí v obsahové nabídce.

Ředitel Norského rozhlasu, Thor Gjermund Eriksen, k tomu dodává: „Je to velmi důležitý den pro všechny, kdo milují rádio. Rozhodnutí ministryně kultury nám umožňuje koncentrovat naše prostředky na to, co je nejzásadnější – tedy vysoká kvalita a velká rozmanitost v obsahové nabídce jednotlivých rádií.“

Vypnutí FM signálu začne v oblasti Nordland 11. ledna 2017 a skončí v nejsevernějších krajích Troms a Finnmark 13.12 2017.

Norsko začalo na přechodu na DAB síť pracovat již v roce 1995. V posledních letech byly založeny dvě národní a několik místních DAB sítí. 56 % posluchačů rozhlasu používá digitální rádio každý den. 55 % domácností má minimálně jeden přijímač signálu DAB – alespoň to vyplývá z dotazníku TNS Gallup, který pravidelně přináší výsledky o tom, jaké mají Norové v oblasti poslechu rádia zvyky.

Původní a nezkrácenou verzi článku najdete ZDE.

autor: Eva Hudzieczková
Spustit audio