Nová funkce pomáhá identifikovat hoaxy na Facebooku

6. prosinec 2016

S falešnými zprávami na Facebooku se roztrhl pytel. Díky nové funkci je však můžete snadno objevit i vy.

I nadále panuje kontroverze kolem toho, zda a jakým způsobem by měl být Facebook odpovědný za odkazy a zprávy, které lidé v příspěvcích na této sociální síti sdílejí. Zejména pak jde o ověřování zdrojů falešných zpráv. Nyní se však zdá, že na tento problém již byl schopen někdo zareagovat.

Tým z Princetonské univerzity totiž vytvořil detektor, který dokáže roztřídit zdroje zpráv, které se objevují na Facebooku a to podle jejich věrohodnosti. Jde o jakousi rozšířenou funkci, kterou lze nainstalovat do prohlížeče Google Chrome - ta pak na základě algoritmu rozhoduje, zda jsou odkazy v příspěvcích ověřeny či nikoliv. Detektor také dokáže odhalit nejznámější a nejčastěji zmiňované webové stránky tvářící se jako zpravodajské servery, ze kterých jsou ve skutečnosti šířeny tzv. hoaxy neboli falešné zprávy.

Nová funkce, která dostala název fIB, funguje na principu otevřeného zdroje (open source) a v případě, že se v něčím příspěvku objeví neověřený odkaz, algoritmus převede uživatele na link, který nabízí důvěryhodnější verzi dané zprávy (pokud je tedy dostupná).

Text je přeložen a editován, původní verzi uveřejněnou na serveru springwise.com najdete zde.

autor: Eva Hudzieczková
Spustit audio