Nový polský zákon o sociálních sítích ohrožuje svobodu projevu

8. únor 2021

Legislativa připravovaná polskou vládou, která je oficiálně navržena k ochraně svobody projevu na sociálních sítích by mohla být zneužita pro online cenzuru.

Několik dní poté, co se některé platformy rozhodly pozastavit účty Donalda Trumpa, polská vláda oznámila, že připravuje návrh zákona, který má omezit pravomoci sociálních sítí, jako je Facebook a Twitter, mazat obsah účtů, nebo je přímo zrušit. Opatření zveřejněné 15. ledna je oficiálně zaměřeno na ochranu ústavního práva svobody projevu na sociálních sítích.

Vláda plánuje vytvořit „Radu svobody projevu“, na kterou by se uživatelé mohli odvolat, když už vyčerpali všechny ostatní možnosti a požadovat zde obnovení smazaného obsahu nebo zrušených účtů.

Rada bude mít sedm dní na to, aby zvážila, zda dotyčný obsah spadá do polského práva, a poté vydá rozhodnutí, které musí platformy respektovat pod pokutou až do výše 50 milionů zlotých (11 milionů eur).

Každý z pěti členů rady bude jmenován dolní komorou parlamentu na šestileté funkční období, což znamená, že rozhodnutí rady budou spíše politická než soudní.

„Potřeba regulace by neměla sloužit jako zástěrka touze polské vlády po kontrole zpráv a informací na sociálních sítích,“ uvedla Iris de Villars, vedoucí technického oddělení RSF.

„Rada pro svobodu projevu je jasně navržena pro politické účely." Žádáme vládu, aby znovu zvážila tento návrh, který se jeví jako nesmyslný, protože není v souladu s navrhovaným zákonem o digitálních službách, který stanoví Evropská unie a který umožňuje odvolání k nezávislému orgánu.

Polská vláda již projevila sklon k propagandě tím, že ze státem financovaných sdělovacích prostředků vytvořila svou hlásnou troubu. Vláda navíc plánovala uzákonit právní předpisy určené k cenzuře soukromých mediálních organizací do doby, než bude moci pokračovat v jejich výkupu skupinami kontrolovanými státem.

Zákon o digitálních službách (DSA), který představila Evropská komise v prosinci, je zaměřen na regulaci obsahu publikovaného na digitálních platformách v EU. Očekává se, že postoj polské vlády k DSA bude oznámen 29. ledna.

Polsko se podle RSF nachází na 62. místě v indexu svobody tisku.

 

Spustit audio