Ohlédnutí za minulými ročníky

23. září 2013

Nadcházející PRESSpektivy intenzivně připravujeme. Tentokrát jsme vybrali téma Sociální média. Termín konání i jména hostů, kteří se PRESSpektiv zúčastní, zveřejníme brzy. Pojďte se s námi podívat na minulé ročníky a ty, kdo nás navštívili.

Měli jsme velkou radost, když naše pozvání v létě 2012 přijal Alex Balfour. Muž, který na olympiádě a paralympiádě v Londýně šéfoval Novým médiím, se stal hostem úplně prvních PRESSpektiv. O olympijských hrách v Londýně se hovoří jako přelomových. Byly vůbec první, o kterých se dalo říct, že plně využívaly sociální média. Alex se během své kariéry podílel na spuštění jednoho z nejpopulárnějších webů ve Velké Británii, tedy webových stránek listu The Guardian.

Díky šťastné náhodě se nám podařilo zprostředkovat setkání Alexe Balfoura s naší úspěšnou sportovkyní a olympioničkou Barborou Špotákovou. Po jejím dopoledním rozhovoru na Radiožurnálu, si Bára s Alexem chvíli povídali, jak jinak, o sociálních médiích a o Bářiných zkušenostech z Londýna. Velké sportovní akce, sociální média, jejich propojení s diváky a posluchači – právě taková témata se prolínala prvním ročníkem.

Na premiérovou návštěvu neméně úspěšně navázal ruský novinář, publicista, akademik, v minulosti také organizátor koncertů, šéfredaktor ruského vydání časopisu Playboy a po všech stránkách zajímavý člověk – Artěmij Troickij. Přesto, že došlo i na méně vážné hovory, věnovali jsme se novinářskému a uměleckému aktivismu, autocenzuře a hranicím veřejnoprávního vysílání nebo hudbě jako formě protestu.

Presspektivy v Českém rozhlase, Artemij Troickij (vlevo)

Setkání s Artěmijem bylo pro účastníky Kreativní dílny tak inspirativní a podnětné, že měli plnou hlavu toho, co vlastně vybrat pro svůj příspěvek. Jak se jim to podařilo, můžete posoudit v sekci Minulé ročníky.

autor: adh
Spustit audio