Pokrývání nepokojů v Baltimoru i jinde: tipy pro reportéry

9. květen 2015

Minulý týden celý svět přihlížel proměně města Charm City v peklo. Propukly nepokoje. Vandalství bylo markantní hlavě v částech města Maryland. Někteří obyvatelé se rozčílili a sáhli k násilí: to vše jako důsledkem smrti pětadvacetiletého Freddieho Greye, který zemřel během zatýkání policií.

Tyto události a jejich postupný průběh zpravodajsky zpracovávali novináři z různých listů a nejrůznějších organizací. Někteří živě vysílali, dělali rozhovory se svědky, jiní naopak psali o napětí a chaosu, který okolo sebe viděli.

V jistém smyslu zůstává zpravodajství jednoduše zpravodajstvím, nehledě na téma. Ale zároveň je třeba dbát na určité zásady, pokud pokrýváte nebezpečné, rapidně se rozvíjející události, jako například masivní protesty a nepokoje. Dva novináři na tento problém poskytli své rozdílné názory, rady a pojetí toho, co v pokrytí událostí dělat a co naopak nedělat.

Paul Lewis je zpravodajem ve Washingtonu D.C. pro The Guardian. Do Baltimoru se vydal v pondělí. Napsal nejen několik článků přímo z místa, ale také využil aplikace pro živý stream Periscope, aby zdokumentoval situaci prostřednictvím videa. Lewis rovněž fungoval jako reportér při nepokojích ve Velké Británii v roce 2011 a byl na místě i ve Fergusonu, Mississippi.

David Francis je mezinárodní reportér, jehož primárním médiem je psát pro tisk a digitální periodika jako Foreign Policy, the Christian Science Monitor a the Financial Times. Přestože během týdne v Baltimoru nebyl, fungoval jako zpravodaj v konfliktních zónách a pokrýval napjaté události v Nigérii, Keni a v řadě jiných zahraničních zemí.

Zde jsou jejich společné tipy pro novináře, kteří pracují v podobných podmínkách během nepokojů a konfliktních situací:

Novináři v Libyi

Zajistěte si únikovou cestu

Vždy si předem ověřte, že víte, kudy utéct. Zůstat uvězněný uprostřed davu je potenciálně velmi nebezpečné, radí Francis, takže "předtím, než se do něčeho zapojíte, ujistěte se, že víte, kde je úniková cesta."

Lewis k tomu doporučuje zaparkovat auto v blízkosti hlavního dějiště, což umožní reportérovi v případě nutnosti spěšně prchnout. Ale auto by se přitom nemělo ocitnout v místě, kde by mohlo dojít k poškození.

Snažte se být na místě dění co nejdiskrétnější

Neupozorňujte se na sebe zbytečně, doporučuje Francis. "To je jednodušší pro toho, kdo pracuje v tištěných médiích. Čím méně budete čeřit už tak napjatou situaci, tím lépe."

Vězměte si toho s sebou co nejméně, ale zase tolik, abyste byli v bezpečí

Francis si obvykle nebere nic víc než zápisník a nahrávadlo; dělat rozhovory je tak snazší. "Fotoaparátem na sebe dost upozorníte a můžete s ním rozčílit spoustu lidí, kteří nechtějí být fotografováni."

Lewis si s sebou bere cyklistickou helmu anebo jinou ochranu hlavy, kdyby došlo na nejhorší a musel se fyzicky chránit. Určitě doporučuje nebrat rozměrný foťák anebo na místě fungovat jako součást velkého týmu - což je případ některých TV reportérů a moderátorů. Nezbytností je vzít si náhradní baterie, kdyby začaly selhávat nahrávadla a telefony. A v zadní kapse press pass či průkaz novináře. Někdy je dobré ho ukázat, jindy je lepší ho vůbec neukazovat.

Najděte si kontakty mezi místními a snažte se celkově respektovat místní komunitu

Kdykoliv Francis pracuje zejména v zahraničí, většinou si najímá osoby, které dobře znají jeho respondenty na rozhovory - a kteří "mohou věci uklidnit, kdy se situace začne vyostřovat." Získat důvěru místních anebo znát zkušenosti obyvatelů je taktika, která pomáhá i při domácím zpravodajství. Lews se snaží především o pochopení.

Důvěřujte šestému smyslu

Když vám přijde, že něco není v pořádku, říká Francis, tak zmizte. "Vaše tělo vám nenapovídá jen tak pro nic za nic, že něco nehraje." A když přijde k rozhodování o tom, koho na místě požádat o komentář nebo informace, Lewis doporučuje se spolehnout na základní intuici.

Nepostávejte okolo moc pasivně

I když se zatím jen rozhlížíte a zjišťujete, co se děje, podle Lewise je třeba něco začít dělat. "Tím, že budete jen stát v pozadí, žádný dobrý materiál nezískáte." Podle jeho zkušenosti jsou lidé obvykle otevření ke spolupráci, poskytování postřehů a kontextu a odpovídání na otázky, co viděli a zažili: pomáhá jim to uvědomit si a orientovat se v tom, co se vlastně děje.

Obezřetnost málo platná, buďte připravení

Situace se může z poklidné zvrhnout v nebezpečnou během několika sekund, varuje Francis, takže buďte na pozoru a zbytečně neriskujte. Lewis souhlasí, že nálada i atmosféra se mnou rychle překlopit. Všechno je velmi vratké, včetně toho, jak se veřejnost staví k přítomnosti novinářů. Někdy je to prý proto, že mají strach ze špatného mediální obrazu jejich města, anebo mají všeobecně strach a úzkost a někdo to holt odnese.

Zpracováno z ijnet.org, 1. května 2015: "Tips for reporters covering riots in Baltimore and beyond."
Na jejich webu najdete i další odkazy na zajímavé zdroje k tématu.

autor: lf
Spustit audio