PRESSpektivy na Prix Bohemia Radio představily nové trendy v rozhlasovém dokumentu

9. květen 2019

Workshop PRESSpektiv věnovaný audio dokumentu se uskutečnil v rámci mezinárodního festivalu rozhlasové tvorby Prix Bohemia Radio v Olomouci. Pozvání přijala italská novinářka a dokumentaristka Daria Corrias a producent a zakladatel společnosti Falling Tree Productions Alan Hall.

Daria Corrias představila svůj dokument The Upside Down, který se věnuje horníkům na Sardinii a se kterým v roce 2018 vyhrála dvě prestižní ocenění Prix Italia a Prix Europa. Autorka provedla účastníky workshopu celým procesem vzniku dokumentu s důrazem na práci se zvukem, od nahrávání zvuků přírody až po velmi citlivé rozhovory mezi horníky.

Ve druhé polovině workshopu se dostal ke slovu Alan Hall, který si připravil ukázky ze tří rozhlasových dokumentů. Zaměřoval se na lidskou psychiku a to, jak zvukem vyvolat emoce u posluchačů. V rámci své prezentace přiblížil účastníkům pojem tzv. craft radia, tedy rozhlasové tvorby vyprodukované menší skupinou, která se o dané téma zajímá.

Workshop sice na začátku provázely technické potíže, i přesto se oběma přednášejícím podařilo účastníky strhnout k tématu a diskuze pokračovala ještě dlouho po ukončení workshopu.

Spustit audio