PRESSpektivy ve znamení trojek

3. prosinec 2013

Číslice tři charakterizovala podzimní ročník projektu PRESSpektivy – Budoucnost žurnalistiky. Konalo se třetí pokračování, na Kreativní dílně pro studenty vysokých škol se sešli tři skvělí hosté a školitelé byli také tři. Hodnocení „za tři“ se ale rozhodně nekonalo v případě jeho účastníků a odvedené práce.

K dvojici ze Švédského rozhlasu Tove Svenonius a Johana Ljungströma se během Kreativní dílny přidal Martin Veselovský, moderátor publicistických pořadů a politických debat v Českém rozhlase a v České televizi. Ačkoliv se trojice viděla úplně poprvé, společných témat našli hodně.

Mluvili o tom, jak ve své práci a pro svou práci sociální média využívají. Bylo patrné, že rozdílů mezi Švédským a Českým rozhlasem, potažmo mezi Švédskem a Českou republikou, existuje stále dost. Kupříkladu právě Martin Veselovský patří k těm nejaktivnějším českým novinářům na Twitteru, sám ale přiznává, že se k němu prostřednictvím sociálních médií nikdy nedostala úplně nová informace, která by vyústila v odhalení velké kauzy nebo příběhu.

Tyto platformy tak podle Veselovského v českém prostředí slouží spíše ke komentování aktuální situace, než ke zjišťování informací, vyhledávání témat a vytváření kontaktů s publikem. Vedoucí reportérů domácí redakce Švédského rozhlasu Tove Svenonius má jiné zkušenosti. Na sociálních sítích si snaží upevnit vztah s lidmi jako se svými sousedy. Ví totiž, že jejich pomoc se jí v budoucnu může hodit ve formě nové informace nebo doporučení dalších zdrojů.

Tým Radiožurnálu na PRESSpektivách

Hodně z toho, co během Kreativní dílny od našich hostů zaznělo, se dozvíte ve studentských příspěvcích. Dvanáct vybraných studentů vysokých škol pracovalo ve skupinách, a to následovně:

Skupinu pro Radiožurnál tvořili Matěj Štýs, Vojtěch Koval, Jakub Šustr a Eva Kubániová. Pracovali pod vedením školitele Jiřího Hoška, zpravodaje Českého rozhlasu ve Velké Británii.

Tým Radia Wave na PRESSpektivách

Ve skupině pro Radio Wave se sešli Anna Zunová, Andrea Kubová, Martin Hrnčíř a Jan Červenka se školitelem Robertem Candrou, redaktorem Radia Wave.

Skupina pro Bel Mondo měla ryze ženské obsazení. Studentky Alice Koubková, Denisa Chňoupková, Kateřina Kratochvílová a Michaela Zumrová spolupracovaly se školitelkou Bárou Procházkovou, šéfredaktorkou měsíčníku Bel Mondo. Jimi vytvořený text najdete v samostatném článku.
http://www.rozhlas.cz/presspektivy/clanky/_zprava/tradicni-media-umiraji-zabijeji-je-socialni-site--1287037


autor: adh
Spustit audio