Proti cenzuře médií: návrh mediálního zákona v Portugalsku hodnocen jako "nebezpečný a nepřijatelný"

2. květen 2015

Portugalská média proti kontrole ze strany vlády: pokud chcete naše zpravodajství, my vás z něho vynecháme.

Návrh portugalské vlády podřídit místní média cenzuře se setkal se silným odporem. Konzervativní koalice pod premiérem vlády Pedro Passose Coelho společně se opoziční stranou socialistů vypracovala návrh zákona, podle kterého by měly noviny, rozhlas i televize pravidelně předkládat detailní plán o tom, co zamýšlí publikovat.

To by se mělo týkat rozhovorů, diskusí, zpravodajství, živého vysílání i speciálů. Všechno toto by mělo být předloženo speciální komisi, kterou budou tvořit samotné politické strany. Médiím, která tento proces odmítnou, by hrozila pokuta až 50 000 €.

Portugalská média se proti tomu jednoznačně postavila. Dva tucty šéfredaktorů z nejdůležitějších médií v Portugalsku sdělily vládě a opozici, že takovýto "nebezpečný a nepřijatelný zásah politiky do svobody tisku" nehodlají tolerovat. Je zřejmé, že pokud by zákon vstoupil v platnost, v médiích by hrozilo stírání hranic mezi skutečnou novinářskou prací a propagandou.

Navrhovaný zákon byl zoufalým pokusem politiků získat média pro svoji potřebu. Proto média hodlají věc postoupit soudu, protože potřebují zajistit nestranné a neobjektivní zpravodajství pro zářijové volby.

Některá média prohlásila, že zpravodajství z voleb budou zcela bojkotovat, pokud bude návrh přijat. Skutečnost, že by se média rozhodla politiky totálně ignorovat, vyděsilo členy koaliční vlády natolik, že se sami rozhodli od návrhu distancovat. Zcela proti jeho zrušení byli jen komunisté.

FAZ scan 27.04. 2015, st.5.jpg
autor: lf
Spustit audio