Školitel PRESSpektiv: Pavel Polák, zahraniční reportér ČRo

6. březen 2013

Mám rád českou kotlinu, ale svět je nepoměrně větší, zajímavější a neznámější. Asi proto jsem se nebránil osudu a zejména náhodě, abych se stal zahraničním reportérem. S výjimkou Austrálie a Antarktidy jsem mikrofon s logem Českého rozhlasu odvezl na všechny světové kontinenty.

Vezmu to ale popořádku. Vystudoval jsem germanistiku a komparatistiku, protože mě bavilo číst. Protože mě ale také zajímalo, co se děje kolem mě, začal jsem před třinácti lety při studiích chodit do rozhlasové redakce elévů, kde mě naučili, co je rozhlasová novinařina, jak se stříhá zvuk – jo tenkrát to bylo ještě na páscích – a hlavně, jak se správně vyslovuje a mluví. Cestoval jsem, studoval jsem. A než jsem v roce 2008 nastoupil na Radiožurnál jako zahraniční reportér, vyzkoušel jsem si na pár měsíců i psanou žurnalistiku v Denících Bohemia.

Novinařina je řemeslo jako každé jiné. Není to žádná věda a naučit se dá velmi rychle. Má jedno velké úskalí, kterým je rutina. Vždycky jsem se proto koukal zkušenějším novinářům pod prsty, abych se inspiroval. Myslím, že právě PRESSpektivy jsou báječnou příležitostí, jak se inspirovat.

autor: Pavel Polák
Spustit audio