Školitelka PRESSpektiv: Bára Procházková, šéfredaktorka časopisu Bel Mondo

6. březen 2013

Už jako náctiletá jsem si chtěla nechat vytisknout vizitky s logem jakékoliv redakce a schovat si je v šuplíku až do chvíle, kdy nastane ta správná chvíle.

Svůj první opravdový článek jsem napsala na podzim roku 1999 do jednoho lokálního hamburského deníku. Vylezla jsem tehdy na věž kostela. Doufám, že text byl lepší než můj pocit, protože se bojím výšek. Moje druhá reportáž byla z bazénu, tedy spíše z jeho zapáchajícího podzemí plného trubek a řvoucích strojů. Pak už to mohlo být jen lepší.

Svou první vizitku jsem dostala v Českém rozhlase a později v týdeníku Respekt. Mezitím jsem v Hamburku vystudovala politologii a východoevropská studia a pracovala v několika německých redakcích. Na studia jsem si vydělávala jako interkulturní trenérka ve Francii, Německu, Polsku, Litvě nebo v Bosně a Hercegovině a dodnes vedu semináře politického vzdělávání v Německu.

V době, kdy už jsou vizitky v podstatě přežitkem, bych je ukazovala s největší hrdostí. Od ledna 2013 jsem šéfredaktorkou měsíčníku Bel Mondo.

autor: Bára Procházková
Spustit audio