Stane se Facebook další platformou pro podcasty?

29. prosinec 2015

Nabídne Facebook možnost sdílení zvuku, podobně jako tomu je u videa?

Všechny sdělovací prostředky mají svůj vlastní systém na sdílení obsahu na sociálních médiích – ať už to je YouTube, noviny nebo TV video – zatím se však nic podobného nestalo s audioobsahem. Jsou zde sice první startupy, například Clammr, který se zaměřuje na to, aby bylo audio více sdílené, ale už jen samotný proces byl docela náročný.

Nebylo by skvělé, kdybychom mohli sdílet audioobsah nebo podcast na Facebooku? Případně celý pořad? Co takhle krátký zvukový klip z ranní show? To jsou všechno věci, které by mohly hrát do karet při propagaci a šíření audioobsahu. Nicméně Facebook možnost audio klipů neumožňuje.

Reportér Neiman Lab ve svém článku popisuje, jak veřejnoprávní newyorská stanice WNYC na Facebooku s audioobsahem experimentovala, když na svém profilu zveřejňovali krátké audio klipy, které nazvali „audiogramy“. Před nedávnem takto zveřejnili zvukový záznam rozhovoru Jimmyho Fallona s hercem Alecem Baldwinem, který byl během prvních 48 hodin přehrán 12 000 krát. To nezní špatně.

Samozřejmě jde na Facebooku uveřejnit odkaz, na kterém se nachází zvukový záznam čehokoliv, ale s audiogramem by bylo možné poslouchat zvukové příspěvky přímo na Facebooku – podobně, jako je zde prezentováno video.

Kdyby Facebook vytvořil nativní audio přehrávač, jednalo by se o první nástroj ke sdílení zvukových příspěvků.

Původní a nezkrácenou verzi článku najdete ZDE.

autor: Eva Hudzieczková
Spustit audio