Studenti Kreativní dílny v Ranním Radiožurnálu

15. prosinec 2014

Tvář PRESSpektiv a moderátor Ranního Radiožurnálu – Jiří Chum přivítal v ranním vysílání dva vybrané studenty letošní Kreativní dílny.

Karolína Vodičková a Adam Musil si zažili chod Ranního Radiožurnálu na vlastní kůži. Zpravodajská směna jim nejen vysvětlila, jak vysílání funguje, podívali se přímo studia, odkud se vysílá, ale také si moderování vyzkoušeli.

Po prohlídce newsroomu Karolína a Adam sledovali Jiřího Chuma při práci. V pauzách se od něho dozvěděli, jak krátit písničky, aby vstupy vyšly přesně na vteřiny, jak komunikovat s režií a dohlížet na čas, který ukazují hodiny nazývané „atomovky.“

Studenti z PRESSpektiv Karolína a Adam

Jiří jim ukázal, jak se do živého vysílání zařazuje hudba, počasí a regionální zpravodajství. Vysvětlil jim také, proč je důležité dodržovat přesnou dramaturgii Ranního Radiožurnálu – a to na vteřiny přesně!

Oba studenti se také dozvěděli, že během moderování je důležité sledovat například i to, jaká písnička následuje po zpravodajském bloku. Playlist, který připravuje hudební dramaturg stanice, je sice hotový před vysíláním, nemělo by ale docházet k nekorektnímu navazování na zprávy a tím pádem k nechtěnému efektu ironizace tématu.

Karolína s Adamem si nakonec vyzkoušeli moderování sami. Střídali se v rolích zprávaře a moderátora. Se znělkami Radiožurnálu a písničkami zněli skutečně profesionálně a oba to moc bavilo.

Na závěr si všichni společně poslechli nejlepší přeřeky z vysílání – ochutnávku silvestrovského vydání Ranního Radiožurnálu.

Karolína s Adamem ve studiu
<blockquote class="twitter-tweet" lang="cs"><p>Vybrali jsme dva studenty z Kreativní dílny, kteří dostali možnost se setkat s Jiřím Chumem - tváří PRESSpektiv. <a href="http://t.co/stZYnFdK7b">pic.twitter.com/stZYnFdK7b</a></p>&mdash; PRESSpektivy (@PRESSpektivy) <a href="https://twitter.com/PRESSpektivy/status/544410690568859648">15. Prosinec 2014</a></blockquote>
<script async src="//platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>
autoři: adh , lf
Spustit audio