Světoví lídři a technologické firmy se zavazují bojovat proti online extrémismu

23. květen 2019

Světoví lídři a ředitelé globálních technologických firem se na pařížském summitu zavázali bojovat proti terorismu a extrémistickému násilí online a uzavřeli tak bezprecedentní dohodu.

Ve středu 15. května, dva měsíce po teroristickém útoku v Christchurch na Novém Zélandě, vypracovali „akční plán“, který má zabránit šíření extremistického obsahu na internetu.

Summit pod názvem Christchurch Call svolala novozélandská premiérka Jacinda Ardenová a francouzský prezident Emmanuel Macron jako odpověď na březnový útok, při kterém zemřelo 51 lidí.

Střelec, osmadvacetiletý Australan, sdílel útok živě na facebooku, odkud se dostal do celého světa. Záběry převzaly některé mezinárodní sdělovací prostředky a zveřejnily úryvky videa jako součást střelcova manifestu. Zanedlouho ale videa stáhly po pohoršených reakcích široké veřejnosti i politiků.

Macron a Ardenová se setkali s ministry zemí G7 a vedením velkých internetových společností, včetně Googlu, Facebooku, Microsoftu a Twitteru. Výkonný ředitel Facebooku Marc Zuckerberg se jednání nezúčastnil.

Iniciativa vyzývá signatářské země, aby přijaly zákony zakazující urážlivý materiál a aby zavedly pravidla, jak mají tradiční média informovat o terorismu. Bude ale na jednotlivých zemích, jakým způsobem toho docílí.

Dokument podepsaly Velká Británie, Kanada, Austrálie, Jordánsko, Senegal, Indonésie, Norsko, Irsko a přidala se Evropská komise, Amazon, Facebook, Google, Microsoft, Twitter, YouTube, Daily Motion a Quant.

Francouzská prezidentská kancelář dále potvrdila, že podporu iniciativě vyjádřilo Německo, Indie, Japonsko, Nizozemí, Španělsko a Švédsko.

Spojené státy údajně odmítly dohodu podepsat z obavy o svobodu slova.

Celý článek si můžete přečíst zde.

Zdroj: The Guardian

Spustit audio