VIDEO: Rozpravy o českých médiích - Mediální soudy

25. únor 2016

Mediální soudy - aneb, když média rozhodnou o osudu obžalovaného ještě předtím, než nad ním vynese rozsudek justice.

Pokud to dneska na Hollar nestíháte nebo nejste z Prahy, dívejte se na online stream z Rozprav. Kteří hosté přijali pozvání tentokrát? Přečtěte si pod videonáhledem.

Klára Sommerová
Absolventka Právnické fakulty a Fakulty sociálních studií (mediální studia a žurnalistika) Masarykovy univerzity v Brně. Po praxi v advokacii přijala pracovní nabídku právničky na Úřadu pro ochranu osobních údajů, kde se kromě české agendy věnuje rovněž unijnímu právu, včetně zastupování ČR v koordinačních skupinách v Bruselu. Pravidelně publikuje v odborných a lifestylových médiích a zůstává nadšeným příznivcem mediálního práva i práva v médiích.

Libor Vávra
Absolvent Právnické fakulty UK. Soudcem je od roku 1989, nejprve u Obvodního soudu pro Prahu 10, od roku 1994 člen odvolacího senátu Městského soudu v Praze. V letech 2005 až 2011 působil jako člen správní rady Transparency International. V současnosti působí jako předseda Městského soudu v Praze. Jeho specializací je trestní právo, které také vyučuje na Vysoké škole podnikání a práva. Je členem vědecké rady Právnické fakulty UK.

Ondřej Golis
V Lidovkách.cz pracuje od roku 2011, během studií na FSV UK sbíral zkušenosti na zpravodajském serveru Týden.cz. Na starosti má domácí agendu, především justiční témata. Mezi jeho nejvýraznější práci patří kauza Davida Ratha, o níž podrobně informoval od Rathova zatčení až do nepravomocného rozsudku, stejně tak případ exředitele Nemocnice Na Homolce Vladimíra Dbalého či kauzy kolem lobbisty Iva Rittiga. Sledoval a jako první informoval o případu nezákonně vydaného Rusa Alexeje Torubarova (známém jako „Kalouskova cisterna na letišti“), z poslední doby informoval i o policejní akci proti growshopům.

Jaroslav Ibehej
Pplk. Mgr. Jaroslav Ibehej vystudoval Fakultu bezpečnostně právní Policejní akademie ČR. Během své policejní praxe působil nejprve na obvodním oddělení (zejména jako tzv. zpracovatel trestných činů) a následně jako vyšetřovatel na oddělení násilných trestných činů. Jako tiskový mluvčí policie pracuje cca 8 let (Městské ředitelství Plzeň, Policejní prezidium ČR a ÚOKFK). V současné době působí jako tiskový mluvčí Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality služby kriminální policie a vyšetřování (ÚOKFK). Několik let působil také jako novinář.

Spustit audio